Queijos podem prevenir cáries

08, abril, 2022
Queijos podem prevenir cáries

Consumir produtos lácteos é vital para se manter uma boa saúde, e é especialmente importante para a saúde dos ossos.

Mas tem havido poucas pesquisas sobre como os produtos lácteos afetam a saúde bucal em particular. Contudo, de acordo com em estudo publicado da edição de Maio de 2013 da General Dentistry (AGD), revisada por pares clínicos da Academy of General Dentistry (AGD), comer queijos pode proteger os dentes contra as cáries.

O estudo contemplou uma amostra de 68 indivíduos entre 12 e 15 anos de idade e os autores estudaram a placa de pH na boca, antes e depois deles terem consumidos queijos, leite ou iogurte sem açúcar. Um índice de pH abaixo de 5,5 aumenta o risco de um erosão no dente, o que é um processo que corrói o esmalte (ou camada protetora externa) dos dentes. Quanto mais alto for o pH acima de 5,5 menor é o risco de cáries se desenvolverem,” explica Vipul Yadav, MDS, autor chefe desse estudo.

Os indivíduos foram divididos randomicamente em 3 grupos. Os pesquisadores orientaram o primeiro grupo a comer queijo cheddar, o segundo a tomar leite e o terceiro a comer iogurte sem açúcar. Cada grupo consumiu seus produtos por 3 minutos e depois água. Os pesquisadores mediram o nível de pH da boca de cada um, 10, 20 e 30 minutos depois do consumo.

Os grupos que consumiram leite e iogurte sem açúcar não apresentaram nenhuma mudança de pH em suas bocas. Contudo, os indivíduos que comeram queijos mostraram um aumento rápido nos níveis de pH a cada intervalo de medição, sugerindo que queijo tem propriedades anti cáries.

A pesquisa indicou que o aumento dos níveis de pH após a ingestão de queijos pode ter ocorrido porque aumentou o nível de produção de saliva (o jeito natural da boca manter um nível básico de acidez), que pode ter sido causado pela ação de mastigar o queijo. Em complemento, vários compostos encontrados no queijo podem aderir ao esmalte do dente e ajudam a proteger mais os dentes da ação dos ácidos.

“Parece que lácteos fazem bem à saúde bucal,” diz o porta voz da AGD Seung-Hee Rrhee, DDs, FAGD. “Não só os lácteos são uma alternativa saudável aos snacks com carboidratos ou açúcar, como eles também podem ser considerados uma medida preventiva contra as cáries”.


Fonte: Academy of General Dentistry    

Artigo original

Science News

from research organizations

Cheese may prevent cavities                                           

Date: June 5, 2013

Souce: Academy of General Dentistry

Summary:

Consuming dairy products is vital to maintaining good overall health, and it’s especially important to bone health. But there has been little research about how dairy products affect oral health in particular. However, according to a new study, consuming cheese and other dairy products may help protect teeth against cavities.

FULL STORY


Consuming dairy products is vital to maintaining good overall health, and it’s especially important to bone health. But there has been little research about how dairy products affect oral health in particular. However, according to a new study published in the May/June 2013 issue of General Dentistry, the peer-reviewed clinical journal of the Academy of General Dentistry (AGD), consuming cheese and other dairy products may help protect teeth against cavities.

The study sampled 68 subjects ranging in age from 12 to 15, and the authors looked at the dental plaque pH in the subjects’ mouths before and after they consumed cheese, milk, or sugar-free yogurt. A pH level lower than 5.5 puts a person at risk for tooth erosion, which is a process that wears away the enamel (or protective outside layer) of teeth. “The higher the pH level is above 5.5, the lower the chance of developing cavities,” explains Vipul Yadav, MDS, lead author of the study.

The subjects were assigned into groups randomly. Researchers instructed the first group to eat cheddar cheese, the second group to drink milk, and the third group to eat sugar-free yogurt. Each group consumed their product for three minutes and then swished with water. Researchers measured the pH level of each subject’s mouth at 10, 20, and 30 minutes after consumption.

The groups who consumed milk and sugar-free yogurt experienced no changes in the pH levels in their mouths. Subjects who ate cheese, however, showed a rapid increase in pH levels at each time interval, suggesting that cheese has anti-cavity properties.

The study indicated that the rising pH levels from eating cheese may have occurred due to increased saliva production (the mouth’s natural way to maintain a baseline acidity level), which could be caused by the action of chewing. Additionally, various compounds found in cheese may adhere to tooth enamel and help further protect teeth from acid.

“It looks like dairy does the mouth good,” says AGD spokesperson Seung-Hee Rhee, DDS, FAGD. “Not only are dairy products a healthy alternative to carb- or sugar-filled snacks, they also may be considered as a preventive measure against cavities.”

Journal Reference:

1.     Ravishankar Lingesha Telgi, Vipul Yadav, Chaitra Ravishankar Telgi, Naveen Boppana. In vivo dental plaque pH after consumption of dairy productsGeneral Dentistry, 2013 May;61(3):56-59


Academy of General Dentistry. “Cheese may prevent cavities.” ScienceDaily. ScienceDaily, 5 June 2013. <www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130605130118.htm>